Μεθώνη – Κορώνη: Μετά τους ιππότες

Μεθώνη – Κορώνη: Μετά τους ιππότες

Ένα μοναδικό οδοιπορικό 

Οι δύο μεσσηνιακές καστροπολιτείες «συμπληρώνουν» η μία την άλλη, αποτελώντας ιδανική επιλογή για μια ανοιξιάτικη εκδρομή

«Οι δύο οφθαλμοί της Γαληνοτάτης»: έτσι είναι γνωστά τα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης στο πέρασμα των αιώνων. Οι δύο μικρές κωμοπόλεις της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου απέχουν μόλις μισή ώρα μεταξύ τους και πάντα είχαν κοινή πορεία. Τα κάστρα τους ήκμασαν στην πρώτη ενετοκρατία, ενώ το Μεσαίωνα υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί για τα εμπορικά πλοία που ταξίδευαν από Δύση προς Ανατολή, αλλά και για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων.
Σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους ως προορισμοί. Τις αμμουδιές τους επιλέγουν οι χελώνες Caretta caretta για να γεννήσουν τα μικρά τους, ενώ κάποιες άλλες, ιδιαίτερα της Μεθώνης, τις λατρεύουν οι σέρφερ. Μόλις φυσήξει λίγο παραπάνω, δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν εκεί – ακόμα και αυθημερόν από την Αθήνα.
Ανάμεσα σε Μεθώνη και Κορώνη, η παραλία της Φοινικούντας έχει αναπτυχθεί αισθητά, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες σε όλο το μήκος της. Η Μακρύαμμος ξεχωρίζει για τις αμμοθίνες της και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000. Οι Λάμπες, το Μαράθι και αρκετές ακόμα αξίζουν μια καλή εξερεύνηση.

ΜΕΘΩΝΗ

Το Κάστρο

Το Κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα, είναι σήμερα ένας πολύ όμορφος αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται σε περίπου 93 στρέμματα και καταλήγει στο Μπούρτζι, τον οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από τη θάλασσα.
Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική πύλη του Κάστρου, κατά μήκος του οποίου σώζονται τα θολωτά κτίρια από δύο οθωμανικά λουτρά, η βάση από έναν κατεστραμμένο μιναρέ και άλλα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του. Κάποτε η Μεθώνη υπήρξε σημαντική καστροπολιτεία και έχει ζήσει δύο ενετοκρατίες και δύο τουρκοκρατίες. Μάλιστα, στα θεμέλια και στους τοίχους των πρώτων κτισμάτων του σύγχρονου οικισμού, που άρχισε να χτίζεται το 1828, έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες πέτρες των παλιών σπιτιών του Κάστρου.

Ο οικισμός
Σήμερα η κωμόπολη των 1.200 κατοίκων στέκει δίπλα στο Κάστρο της, διατηρώντας χαμηλό συντελεστή δόμησης. Ζει κυρίως από τον τουρισμό, εποχικό και μη. Το Κάστρο της εμπνέει. Δε θα συναντήσετε ιππότες, θα ακούσετε όμως την ιστορία για τον Ιωάννη Κουτρούλη, τον ιππότη που έζησε στο τέλος του 14ου αιώνα και περίμενε επτά χρόνια για να πάρει διαζύγιο η εκλεκτή της καρδιάς του και να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, έγινε ο περίφημος «Γάμος του Κουτρούλη». Πλέον κάθε χρόνο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, γίνεται η αναβίωσή του με αυθεντικές βενετσιάνικες φορεσιές από το βεστιάριο του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης, που πρόσφατα ίδρυσε και εργαστήρι φουστανέλας, για τη διατήρηση της τέχνης της ραφής της. Τα καλοκαίρια διοργανώνει φεστιβάλ στην τάφρο του Κάστρου.
Αυτή την εποχή η Μεθώνη αρχίζει να ζωντανεύει από επισκέπτες. Μέχρι τώρα, τα τρία τέσσερα ταβερνάκια της, που μένουν ανοιχτά καθημερινά, δουλεύουν αποκλειστικά σχεδόν με ηλικιωμένους Άγγλους, Γερμανούς, Ολλανδούς και λιγότερους Γάλλους, που έχουν χτίσει εξοχικά στο διπλανό λόφο της Τάπιας. Το όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα γι’ αυτούς και η Μεθώνη τόπος συνάντησης Ευρωπαίων συνταξιούχων, που συνήθως περνούν εννέα με δέκα μήνες εδώ. Βράδυ Πέμπτης, η ταβέρνα Παλιά Ιστορία είναι γεμάτη κι εμείς οι μόνες Ελληνίδες. Ακριβώς το ίδιο και την Παρασκευή σε μια άλλη ταβέρνα, το Κάστρο, και όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της, «αν δεν ήταν οι ξένοι, όλοι κλειστά θα ήμασταν τις καθημερινές».
Ο Ολλανδός αρχιμάγειρας, Hans Kloek, έχει να πει τα καλύτερα για το φαγητό στις τοπικές ταβέρνες, αλλά και για τις τιμές τους. Η Αγγλίδα Judith Martin είναι ξετρελαμένη με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και σταθερό μέλος του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου. Μαζί με τον άντρα της συμμετέχουν, επίσης, στη χορωδία και είναι ευγνώμονες για τη θέα στο πέλαγος κάθε πρωί που ανοίγουν το παράθυρο και για τον μικρό τους κήπο. Πολλοί από τους νέους αυτούς εποίκους της Μεθώνης φροντίζουν τα μονοπάτια της περιοχής και είναι δραστήριοι περιπατητές.
Άλλωστε, υπάρχουν πολλά όμορφα σημεία προς εξερεύνηση, όπως το Ηλιοδύσιο πίσω από το Κάστρο με το όμορφο ηλιοβασίλεμα και οι κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου, στα 20 χλμ., τις οποίες προσεγγίζει κανείς και με 4X4. Εδώ ζούσαν ερημίτες από τον 5ο αιώνα και στον βράχο υπάρχουν λαξευμένα σπαράγματα τοιχογραφιών.

Μάχη με τα κύματα
Αγαπημένο σημείο των windsurfers, η παραλία της Μεθώνης γεμίζει από χρωματιστά πανιά και ρωμαλέα κορμιά, έτοιμα να αναμετρηθούν με τους αέρηδες και στιγμιαία να «πετάξουν» πάνω από τα κύματα, μόλις οι άνεμοι πνεύσουν με ένταση.
«Tο Νοέμβριο του 2007 ήταν τόσο καλές οι συνθήκες, που η μισή Αθήνα είχε κατέβει στη Μεθώνη», λέει ο ελεύθερος επαγγελματίας και φανατικός windsurfer Γιάννης Πετράκης, που ως κάτοικος Μεθώνης ασκείται συχνά. Εξηγεί πως η παραλία της είναι κατάλληλη για πρωτάρηδες λόγω της αμμουδιάς, αλλά και για προχωρημένους. Oι νοτιάδες ευνοούν το kitesurf, ενώ οι βορειοδυτικοί το wave riding. H Kορώνη έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσους κάνουν σανίδα. Αν ενδιαφέρεστε για τα συγκεκριμένα αθλήματα, η δημόσια ομάδα Windsurf team Methoni στο facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης.

ΚΟΡΩΝΗ

Το Κάστρο

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε να χτίζεται, αλλά κατοικείται ακόμη. Τον πληθυσμό του αποτελούν 4-5 οικογένειες που κρατάνε ζωντανά τα χαμηλοτάβανα σπιτάκια και οι πέντε καλόγριες της παλιοημερολογίτικης Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ανοιχτής στο κοινό από τις 8.00 το πρωί έως τη δύση του ήλιου, με περιποιημένους κήπους και σημεία με πανοραμική θέα.
Απέναντί του, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται σε στάδιο ανακατασκευής, καθώς είχε καεί. Αρχικά είχε χτιστεί ως καθολικός ναός, στη συνέχεια λειτούργησε ως οθωμανικό τέμενος και αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.
Περπατώντας στο Κάστρο, θα βρεθείτε σε ολάνθιστες αυτή την εποχή πλαγιές, πίσω από προμαχώνες και ξέφωτα, που αφήνουν το μάτι να ταξιδεύει στη θάλασσα.

Ο οικισμός
Χτισμένη γύρω από το Κάστρο και το λιμάνι της, η Κορώνη, με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, κάποια στους γήινους τόνους της πέτρας, τα περισσότερα όμως με έντονα χρώματα και τα λεπτά μεταλλικά φουρούσια της νότιας Πελοποννήσου, διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα της, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ξεχωρίζει το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ένα πολιτιστικό κέντρο που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη της Κορώνης και φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και περιοδικές εικαστικές εκθέσεις. Συνδιοργανώνει, μαζί με το Δήμο, το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμα και αν δε βρεθείτε εκεί κατά τη διάρκειά του, δοκιμάστε ελιές και λάδι της περίφημης κορωνέικης ποικιλίας, τα προϊόντα στα οποία οφείλεται κατά παράδοση η ευμάρεια των κατοίκων της. Εξ ου και η γνωστή λαϊκή ρήση για τον «Μπάρμπα στην Κορώνη»!
Στα στενά σοκάκια της, η καθημερινότητα κινείται γύρω από την παιδική χαρά στο λιμάνι, τα ψαροκάικα που «τρελαίνουν» τους γλάρους και την οδό Περικλή Ράλλη με τα μικρομάγαζα και τα δύο παραδοσιακά κουρεία. «Το καλοκαίρι έρχονται οι μεσήλικοι κύριοι από την Ευρώπη, όπου το ξύρισμα με λεπίδα έχει απαγορευτεί, και αφήνονται στα έμπειρα χέρια του μπαρμπέρη. Στη συνέχεια οι γυναίκες τούς γεμίζουν φιλιά, ξεφωνίζοντας όλο ενθουσιασμό για την απαλή τους επιδερμίδα», λέει ο καταστηματάρχης Σπύρος Λεφτάκης.
Το «Τσαγκαράδικο», κοντά στην εκκλησία, με την ενδιαφέρουσα συλλογή του από ρετρό υποδήματα και τσάντες γίνεται αφορμή να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του, Μανώλη Καβαλαράκη, για την ήρεμη καθημερινότητα στην Κορώνη, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του πριν από τρία χρόνια. Έτσι κυλάει ο χρόνος εδώ: με μεζεδάκια, άνεση χρόνου, καλή παρέα. Και με αρκετή δουλειά παραπάνω για τους κατοίκους της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν τα σοκάκια και οι παραλίες της σφύζουν από κόσμο.

Προσοχή… φωλιές!
Η παραλία Ζάγκα, κάτω από το Κάστρο της Κορώνης, και ένα μέρος από το Μεμί αποτελούν αγαπημένο προορισμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Στη συγκεκριμένη ακτή παρατηρούνται κατά μέσο όρο 46 φωλιές το χρόνο.
Όπως εξηγεί η βιολόγος Πολύμνια Νεστορίδου από το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, αυτή την εποχή οι χελώνες έρχονται στη χώρα μας και αναπαράγονται στη θάλασσα. Η ωοτοκία στις ακτές ξεκινά στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για παρατήρηση και προστασία των φωλιών και εξορμήσεις προς πληροφόρηση των λουομένων, επικοινωνήστε με το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr).

Ο υπέροχος κόσμος της Σαπιέντζας
H Σαπιέντζα, το μικρό νησάκι απέναντι από τη Μεθώνη, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών.
Σε αυτό φτάνει κανείς με καΐκι ή με κάποιο καραβάκι από το μόλο της Μεθώνης και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες – αν δηλαδή θα ναυλώσετε με την παρέα το πλεούμενο ή αν θα μοιραστείτε με άλλους προγραμματισμένη διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση, υπολογίστε περί τα 15 ευρώ το άτομο. Εκεί σας περιμένει η μικρή παραλία Άμμος, με τα σμαραγδένια δροσερά νερά, ένας φάρος στα νότια του νησιού και όμορφα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, όπως τα αγριοπρόβατα μουφλόν, ελάχιστες πέρδικες και φασιανοί.
Ξεχωρίζει, κυρίως, γιατί σε αυτήν κατοικεί σημαντικός πληθυσμός του σπάνιου κρητικού αίγαγρου. Η Σαπιέντζα είναι το μοναδικό σημείο στην Ευρώπη, όπου συνήθως κάθε Νοέμβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης χρονιάς, επιτρέπεται το κυνήγι του σπάνιου αυτού θηράματος, που την κάνει μαζί με τη Μεθώνη προορισμό για εκλεκτικούς κυνηγούς απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως από την Αμερική. Αποτελεί ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, που σημαίνει ότι το κυνήγι επιτρέπεται μόνο συνοδεία δασικών υπαλλήλων.
Για λεπτομέρειες, επικοινωνήστε με το Δασαρχείο Καλαμάτας, τηλ. 27210-22510 και 27210-63040.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ
φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ
εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Πηγή: https://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%E2%80%93-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82