Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα η μεγάλη γιορτή του Ελαιολάδου και της Ελιάς

Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα η μεγάλη γιορτή του Ελαιολάδου και της Ελιάς

Θεσμός τείνει να γίνει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, ένα φεστιβάλ που αφορά άμεσα στο νομό μας.

Σήμερα, λοιπόν, ξεκινά στο συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο του Elite για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς, το οποίο συνδιοργανώνεται από αρκετούς φορείς, όπως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το ΣΥΜΕΠΟΠ και τον Α.Σ. Καλαμάτας. Τη διοργάνωση στηρίζουν ακόμη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Για αυτή τη «γιορτή του ελαιόλαδου και της ελιάς» μίλησαν χθες εκπρόσωποι των διοργανωτών. Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που δείχνει η Περιφέρεια για το προϊόν, ενώ δήλωσε αισιόδοξη για περαιτέρω ενδυνάμωση του Φεστιβάλ.
Τη δική του συμμετοχή ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας μέσω του πρόεδρου του, που ανέφερε ότι στόχος είναι η προώθηση και η ανάδειξη της ελαιοκομίας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε η Μεσσηνία πέρυσι λόγω του δάκου. Έτσι, πέρα από μια γιορτή, το Φεστιβάλ πρέπει να αποτελέσει και ένα βήμα προβληματισμού, αλλά και ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν στο ελαιόλαδο και την ελιά.

Από τον ΕΛΓΑ Δήμητρα μίλησε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, αναφερόμενος στον ξεχωριστό διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στα πιστοποιημένα εργαστήρια του κέντρου.

Ο Θανάσης Ψαρούλης θέλησε να τονίσει τη σημασία της ονομασίας ΠΟΠ, αφού, όπως τόνισε, η Μεσσηνία είναι το κέντρο της ελιάς και του ελαιολάδου και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ονομασία.

Στους ειδικούς που θα μιλήσουν στο Φεστιβάλ αναφέρθηκε ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, κάνοντας λόγο για καταξιωμένους ομιλητές, ενώ θα υπάρχουν μέχρι και καλεσμένοι από την Ιταλία, προκειμένου να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις στους παρευρισκόμενους.

16.000.000 ελαιόδεντρα υπάρχουν στη Μεσσηνία, ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, νούμερο μεγάλο, που δείχνει τη σχέση της Μεσσηνίας με την ελιά, ενώ ανέφερε ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του καλαματιανού ελαιολάδου, αλλά και της ελιάς.
Π.Μπ.

Από Παρασκευή 7 έως Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στο συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο του Elite στην Καλαμάτα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων διοργανώσεων, το φεστιβάλ φέτος συνδιοργανώνεται από σημαντικούς φορείς, όπως Περιφέρεια Πελοποννήσου, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ΣΥΜΕΠΟΠ και Α.Σ. Καλαμάτας. Τη διοργάνωση στηρίζουν ακόμη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν κι άλλοι φορείς.

Ειδικότερα, το 3ο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
-Διαγωνισμό “Kalamata International Olive Oil Award – Panelaion” ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με μεικτό πάνελ γευσιγνωστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επικεφαλής του πάνελ θα είναι η κα Έφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμων της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας
-Συνέδριο με θεματικές ενότητες – σημαντικές και επίκαιρες πλευρές του τομέα της ελαιοκομίας με εισηγητές από τις ελαιοπαραγωγικές Μεσογειακές χώρες. Έμφαση θα δοθεί φέτος στον τομέα της φυτοπροστασίας μετά τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
-Έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου. Στο φετινό φεστιβάλ προβλέπεται ιδιαίτερο τμήμα στον εκθεσιακό χώρο για τυποποιητές, όπου θα μπορούν να εκθέτουν και να διαθέτουν τα προϊόντα τους
-Σεμινάρια σε θέματα ορθών καλλιεργητικών, περιβαλλοντικών και ελαιοκομικών πρακτικών, θέματα προώθησης, marketing κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι εκθέτες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο site του φεστιβάλ www.kalamata-olivefastival.gr ή να απευθύνονται στο τηλ. 2721062151 και στο email: info@anelixi.net.gr

Εκθέτες
Σημαντική, δε, είναι η συμμετοχή εκθετών στο φετινό 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς. Συνολικά ο αριθμός των εκθετών είναι 35, εκ των οποίων ο ένας από την Ιταλία. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς που συμμετέχουν με περίπτερο στο Φεστιβάλ είναι:

-Η GEA Westfalia Separator Hellas S.A., μεγάλος χορηγός και εκθέτης. Θυγατρική της γερμανικής εταιρείας GEA A.G, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμού ελαιοτριβείων, που δίνει κάθε χρόνο το «παρών» στο φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ό,τι νεώτερο στην τεχνολογία της έκθλιψης και του διαχωρισμού του ελαιολάδου. Mε εμπειρία, 120 και πλέον ετών, η GEA στοχεύει διαρκώς στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, με τα καλύτερα χαρακτηριστικά, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και κατανάλωσης ενέργειας.

-Η Εθνική Τράπεζα, χορηγός και εκθέτης. Με τη συμμετοχή της έχει ως στόχο την προσέγγιση, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και των συνεργασιών της με φορείς του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και επιβεβαιώνει τη στρατηγική της στήριξη προς τον αγροτικό κλάδο, προσφέροντας λύσεις και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του Έλληνα αγρότη. Στο εκθεσιακό περίπτερο της Εθνικής Τράπεζας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει σε αγρότες και εμπόρους αγροτικών προϊόντων, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, παρέχοντας το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης. Η τράπεζα αναπτύσσει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Συμβολαιακής Γεωργίας, που διευκολύνει τη σταθερότητα του αγροτικού παραγωγικού – συναλλακτικού κυκλώματος, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών και εξωστρέφειας. Συμμετέχει δε ενεργά στην πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη».

-Η MERCACEI, εκδοτικός οργανισμός με βάση την Ισπανία. Από το 1994, ο εκδοτικός όμιλος Mercacei-Edimarket Editores ειδικεύεται στην παραγωγή επαγγελματικών εκδόσεων για το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές και όλους τους τομείς ελιάς. Απαρτίζεται από μια ισχυρή ομάδα επαγγελματιών με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των τροφίμων, ενώ διαθέτει συνεργασίες με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και συνεργάτες, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο ανταποκριτών σε όλες τις περιοχές παραγωγής της Ισπανίας, της Ιταλίας και τη Νότια Αμερική, καθώς και συνεργάτες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και την Αυστραλία.

Οι δε εκθέτες του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς είναι:

Εκθέτης Δραστηριότητα
CHEMITECH       ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
EM HELLAS ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ
GEA WESTFALIA     ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
GIFT N DESIGN ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
MERCACEI  ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
OLIOTECH  ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
SPACESONIC    ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
UNITY ΕΠΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
VIS OLIVAE IKE      ΣΑΠΟΥΝΙΑ
Α. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.Ε ΦΥΤΩΡΙΑ
Α.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ      ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΑΝΕΛΙΞΗ    ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΕΦΟΔΙΑ
ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ
Γ. ΔΙΚΑΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.  ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – NATURAM ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – DELTOLIVA   ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
ΔΡΟΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ – ΓΙΑΝΝΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ     ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ    ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΟΥΒΕΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.  ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
ΚΡΗΜΝΙΑΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ LIVA      ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ     ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΒΕΕ      ΠΥΡΗΝΑΙΛΟΥΡΓΕΙΟ
ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ SOLARWAY      ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΑΡΕΛΛΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΣΙΔΗΡΙΚΑ, ΧΡΩΜAΤΑ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ       ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
ΣΥΜΕΠΟΠ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ
ΧΑΡΛΑΣ Α.Ε.      ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΧΑΡΜΠΗΣ ΑΒΕΕ      ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ     ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Πηγή: tharrosnews.gr