Υπήρξε στα μεσαιωνικά χρόνια ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα της Μεσογείου. Αδιάψευστο μάρτυρα του πλούτου και της δύναμής της αποτελεί το κάστρο της, κατασκευασμένο τον 7ο αιώνα πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως αμυντικό φρούριο των Βυζαντινών (395 μ.Χ. – 1204 μ.Χ.). Στο βόρειο τμήμα του συναντάμε την οχυρωμένη ακρόπολη, ενώ μέσα στο χώρο του βρίσκονται πολλά και σημαντικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων ερείπια οικιών, δύο τουρκικά λουτρά, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ο Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αρκετές δεξαμενές καθώς και λείψανα νεκροταφείου Βρετανών αιχμαλώτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Πύλος φιλοξενεί δυο κάστρα, το Νιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο, το αληθινό Ναβαρίνο. Το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο, κτισμένο από τους Φράγκους περί το 1278, έχει ορθογώνιο σχήμα με πολλούς τετράγωνους και στρογγυλούς πύργους. Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η αναφερόμενη από τον Παυσανία σπηλιά του Νέστορα, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ερμής έκρυψε τις αγελάδες τις οποίες είχε κλέψει από τον Απόλλωνα ενώ , σύμφωνα πάλι με το μύθο, ο Νηλέας και ο γιος του Νέστορα χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά για στάβλο.
Το Νιόκαστρο κατασκευάστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς στην είσοδο του φυσικού όρμου του Ναβαρίνου και αποτελείται από το επάνω και το κάτω κάστρο. Χαρακτηριστική στο επάνω κάστρο είναι η ακρόπολή του, εξαγωνικού σχήματος. Το κάτω κάστρο, μεγαλύτερο σε έκταση, περιλαμβάνει δύο τετράγωνους προμαχώνες (το δυτικό και το βόρειο). Στον εσωτερικό χώρο του κάστρου υπάρχει ένα τουρκικό υδραγωγείο και τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η εκκλησία χτίστηκε από τους Φράγκους, στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί και σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος Ναός. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο κάστρο λειτουργεί το «Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών».

Στην πρωτεύουσα του νομού δεσπόζει το κάστρο της Καλαμάτας, το Κάστρο της πριγκίπισσας Ιζαμπώ. Κτισμένο από το Γοδεφρείδο τον Α Βιλλαρδουίνο (13ο αιώνα) περιήλθε στην κατοχή των Παλαιολόγων του Μυστρά από το 1408 έως το 1430. Αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους που είναι οι δύο αμυντικές γραμμές του, με τον εξωτερικό περίβολο να περιλαμβάνει την οχύρωση της πλαγιάς στα ανατολικά καθώς και ένα εσωτερικό φρούριο.

Στην περιήγηση των κάστρων της Μεσσηνίας δεν μπορούν να μην αναφερθούν το κάστρο της Ζαρνάτας στον Δήμο Μελιγαλά χτισμένο από τους Φράγκους, από το οποίο σώζονται μεγάλα τμήματα των τειχών και μεγάλος τετράγωνος πύργος) , το κάστρο του Μίλα στο Δήμο Λεύκτρου(το οποίο χτίστηκε το 1201 με σκοπό την προστασία των κατοίκων της περιοχής αλλά και τον έλεγχο των περασμάτων προς την Αρκαδία,) το κάστρο της Ανδρούσας (από τα πιο σπουδαία του Μοριά κατά το Μεσαίωνα), το Κάστρο του Λεύκτρου στις παρυφές της Στούπας και το Κάστρο των Γιγάντων στην Κυπαρισσία που βρίσκεται στην καρδιά της διατηρητέας ’νω πόλης.

Διεύθυνση