Ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο και σημαντικότερο βουνό οχι μόνο της Μεσσηνίας αλλα και όλης της Πελοποννήσου. Επιβλητικός και εμβληματικός, ο Ταϋγετος δεσπόζει στον ορίζοντα της Καλαμάτας, στον ορίζοντα της Καλαμάτας και ολόκληρης της Μεσσηνιακής Μάνης.

Το βουνό αυτό, που στα μονοπάτια του κρύβει πολλούς μύθους και ιστορίες, πήρε το όνομά του, από μια κόρη του ’τλαντα, την νύμφη Ταϋγέτη. Καρπός της Ταϋγέτης με το Δία ήταν ο Λακεδαίμονας, ένας από τους πολλούς τοπικούς ήρωες, ο οποίος προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα του χάρισε το όνομά της στο βουνό. Ο Ησύχιος ο Αλεξανδρέας αναφέρει ότι το όνομα του βουνού προέρχεται από το «Ταυς», το οποίο σημαίνει «μέγας» ή «πολύς». Ο Ταΰγετος χώριζε τότε δυο πόλεις, στα ανατολικά τη Σπάρτη ενώ στα δυτικά τις Φαρές, τη σημερινή Καλαμάτα. Το βουνό αυτό, το ψηλότερο της Πελοποννήσου, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη τόσο του φυτικού όσο και του ζωικού βασιλείου. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 2.407μ. Με συνολικό μήκος 115χλμ. και μέγιστο πλάτος 30χλμ. απαρτίζεται από τρεις κύριους ορεινούς όγκους: το Βόρειο και τον Κεντρικό Ταΰγετο καθώς και το όρος Ταίναρο ή αλλιώς Σαγγιά όπου υπάρχουν φαράγγια, χαράδρες, ρεματιές και σπήλαια όπως του Δυρού και του Λυκούργου στους Δολούς ενώ το βασικό του πέτρωμα είναι ο ασβεστόλιθος.

Εκπληκτικής τέχνης λιθόστρωτα συνδέουν τους οικισμούς στους πρόποδες του βουνού. Μεγάλο μέρος από τα καλντερίμια που αποτελούσαν το διασυνδετικό δίκτυο των οικισμών και των μοναστηριών γύρω από τη μεσσηνιακή μάνη περισώθηκαν κατά τη διάνοιξη του οδικού δικτύου και διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Ψηλότερα ο Ταΰγετος είναι κακοτράχαλος και δύσβατος. Οι μόνοι άξονες προσέγγισης του είναι τα φαράγγια του Βυρού και της Κοσκάρακας. Ανηφορίζοντας το αρχαίο μονοπάτι του Βυρού θα φτάσουμε βαθιά στο βουνό, στο υπέροχο δάσος της Βασιλικής, που όπως και τα άλλα ορεινά δάση του Ταϋγέτου αποτελείται από αμιγείς και μεικτές συστάδες ελάτου και μαυροπεύκου. Και τα δυο είδη βρίσκονται εδώ στο νοτιότερο σημείο της εξάπλωσής τους.

Περιπλανηθείτε καλοκαίρι στις πετροπλαγιές και τους λιθώνες της αλπικής ζώνης του βουνού για να απαντήσετε τα διάσημα ενδημικά φυτά του Ταϋγέτου. Η πιο συγκλονιστική εμπειρία του Ταϋγέτου είναι αναμφίβολα η διάσχιση της μακριάς και στενής σας ξυράφι κορυφογραμμής του που μετεωρίζεται ανάμεσα στη Μεσσηννία και τη Λακωνία κι ανάμεσα στη γη και τον ουρανό. Κατάκορφα στον Ταϋγετο είναι ο Αη-Λιας, όπυ την παραμονή της γιορτής του γίνεται υπαίθρια ολονυκτία.

Διεύθυνση