Η πολιτιστική ταυτότητα της Μεσσηνίας συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Ο επισκέπτης της έχει την ευκαιρία να απολαύσει πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφορετικού περιεχομένου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για το νομό είναι αυτή τη στιγμή το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που υποδέχεται η πρωτεύουσα του νομού κάθε χρόνο κατά το μήνα Ιούλιο και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ και του Δήμου Καλαμάτας.

Η διοργάνωσή του καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας έχουν δημιουργήσει ένα ζηλευτό πολιτιστικό επίπεδο στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Στα δεκατέσσερα χρόνια της πορείας του, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί για τον ελληνικό χώρο έναν υποδειγματικό θεσμό αποκέντρωσης και για το διεθνές στερέωμα του χορού έναν καταξιωμένο θεσμό προβολής και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής χορευτικής δημιουργίας.

Ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμά του, που στήνει γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία και αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα στην έντονη πολιτιστική ζωή της πόλης. Πολύ σημαντικοί δημιουργοί εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται και ενισχύεται η ελληνική δημιουργία.

Αναπόσπαστο μέρος του φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις ενώ στις παράλληλες δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές videodance. Πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο νομός διαθέτει πληθώρα μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, θρησκευτικών μνημείων κ.ά. τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν το μακρινό παρελθόν.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και δραστήρια δημοτικά και περιφερειακά θέατρα της χώρας, αποτελεί με τη σειρά του βασικό φορέα πολιτισμού και ψυχαγωγίας. μετρά ήδη πάνω από είκοσι πέντε χρόνια δημιουργικής πορείας και έχει παρουσιάσει πληθώρα έργων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας. διατηρεί δυο σκηνές, την  κεντρική και τη Νέα σκηνή, ενώ στους θερινούς μήνες χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το αμφιθέατρο του κάστρου της Καλαμάτας.

Πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων λαμβάνουν χώρα  στο πνευματικό κέντρο της πρωτεύουσας. Το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο συμπληρώνουν την εικόνα των στεγασμένων εκθέσεων, ενώ το άκρως ενδιαφέρον και πρωτότυπο δημοτικό πάρκο σιδηροδρόμων Καλαμάτας προσφέρει στον επισκέπτη μια ευχάριστη περιήγηση ανάμεσα σε βαγόνια και παλιές μηχανές τρένων. Το «μωσαϊκό» του πολιτισμού πλαισιώνουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους όπως τα ενετικά κάστρα της Μεθώνης, της Πύλου και της Κυπαρισσίας, αλλά και από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού.

Διεύθυνση