Η Μεσσηνία διαθέτει έναν ανεξάντλητο φυσικό πλούτο στον οποίο οι λάτρεις της φύσης μπορούν να περιηγηθούν και να τον απολαύσουν οποιαδήποτε εποχή του έτους και να επιλέξουν.

Το δάσος των αειθαλών πλατύφυλλων με κουμαριές,στη νήσο Σαπιέντζα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, είναι το μοναδικό του είδους του στη Μεσόγειο, με δέντρα των οποίων το ύψος αγγίζει και ξεπερνά τα 10- 12μ. ενώ η ηλικία τους υπολογίζεται σε 10.000 χρόνια. Στη Σαπιέντζα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα ανεπανάληπτο θέαμα, την κοιλάδα της γύρης που ονομάζεται Σπαρτόλακκα. Πρόκειται για ένα στρώμα από ασυνήθιστο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα απολιθωμένης γύρης που σχηματίζει ένα ιδιόμορφο πέτρωμα.

Το Πολυλίμνιο : μια συστοιχία από μικρές υπέροχες λίμνες.
Μέσα σε μια βαθιά χαράδρωση του ρέματος της μαύρης Λίμνης κρύβεται κάτι εντελώς ξεχωριστό. Το Πολυλίμνιο, μια κλιμακωτή διαδοχή από λίμνες. Σε ένα απομονωμένο περιβάλλον βρίσκονται κρυμμένες 15 λίμνες, η καθεμιά ένας ολοκληρωμένος κόσμος, με τις λιμπελούλες και τα νερολούλουδα της, με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαύρη Λίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και όλες τους είναι πανέμορφες. Μαζί με φαράγγια και καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο το οποίο περικυκλώνεται από ελαιώνες και αμπέλια.  Τις λίμνες ενώνουν διαδοχικοί καταρράκτες και τις σκιάζει πλούσια βλάστηση. Οι πιο ωραίες και μεγάλες είναι η Μαυρολίμνα και η λίμνη Καδή που τις λούζουν εντυπωσιακοί καταρράκτες. Επισκεφτείτε το Πολυλίμνιο καλοκαίρι. Ακολουθήστε το μονοπάτι και βουτήξτε στα δροσερά νερά. Το μονοπάτι που είναι διαμορφωμένο με σκαλοπάτια και συρματόσχοινα στα δύσκολα σημεία έχει κάνει προσπελάσιμο στους επισκέπτες το φυσικό αυτό παράδεισο.

polulimnio

Νέδα : ένας μυθικός ποταμός αμύθητης αξίας.
Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Η Νέδα κρατάει το όνομά της από τη ελληνική μυθολογία: Ήταν η νύμφη που πρώτη κράτησε στα χέρια της τον νεογέννητο Δία. Η μακριά διαδρομή της Νέδας ξεκινάει από το αρκαδικό Λύκαιο και καταλήγει στη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Το περπάτημα κατά μήκος του ποταμού ή έστω μικρού τμήματός του σας υπόσχεται εντυπωσιακούς καταρράκτες, ανήλιαγα φαράγγια και κολυμπήθρες με βαθιά γαλαζοπράσινα νερά. Κάπου στη μέση της διαδρομής του, το ποτάμι χάνεται για λίγο μέσα σε φυσική σήραγγα, όπου γυροπετούν εκατοντάδες νυχτερίδες. Στις παλιές διαβάσεις του ποταμού σώζονται πέτρινα γεφύρια και μερικοί νερόμυλοι που αξιοποιούσαν τη δύναμη των νερών του. Οι βελανιδιές, οι αγριοσυκιές, τα πλατάνια, οι πυκνές καλαμιές και οι αγέρωχες λεύκες χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή ενώ ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις μεγάλες γαλάζιες λιβελούλες (Odonata galopteryx) στις φυλλωσιές των δέντρων. Οι καταρράκτες, οι μεγάλοι άσπροι βράχοι και το οικοσύστημα της περιοχής συμπληρώνουν την πλούσια βλάστησή.

Το ποτάμι είναι προσπελάσιμο μόνο κατά τους θερινούς μήνες καθώς τον υπόλοιπο χρόνο τα νερά είναι τόσο ορμητικά που καθιστούν αδύνατη την κάθε προσπάθεια διάσχισής του. Η πιο σύντομη και εύκολη πρόσβαση της Νέδας γίνεται από το χωριό Πλατάνια, από όπου καλός χωματόδρομος μας οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι από το ξωκλήσι της Αγίας Ανάστασης κοντά στο χωριό Νέδα και καταλήγει στο χωριό Καρυές. Η Νέδα και η θάλασσα σμίγουν στην απέραντη αμμουδερή ακτή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Στη ζεστή του άμμο, οι χελώνες Καρέττα-καρέττα γεννούν τα αυγά τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς καρέττα-καρέττα στη μεσόγειο έχει εναποθέσει εδώ τις ελπίδες για την επιβίωσή του.

neda

Τα φαράγγια του Βυρού και του Ριντόμου
Στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας, στη μεσσηνιακή Μάνη και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Λεύκτρου, βρίσκεται το φαράγγι του Βυρού, το οποίο έχει συνολικό μήκος 20 χλμ. Στην αρχαιότητα ήταν ευρύτατα γνωστό ως «γέφυρα», ονομασία που οφείλεται στο γεγονός ότι συνέδεε το νομό με τη Λακωνία. Η διαδρομή του είναι εντυπωσιακή καθώς το σημείο εκκίνησής του βρίσκεται σε υψόμετρο 1400μ. στον Ταΰγετο και μέσα από το δάσος της Βασιλικής και του Αΐ Δημήτρη κατευθύνεται προς την Καρδαμύλη και τη θάλασσα. Εξίσου όμορφο και προκλητικό για όποιον θέλει να το διασχίσει είναι το φαράγγι του Ριντόμου, μήκους 19 χλμ, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την Καλαμάτα στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης. Η πρώτη ιστορική αναφορά για αυτό γίνεται από τον Παυσανία (160 μ.Χ.). Πρόκειται για ένα σύνολο από απότομους βράχους και ποταμάκια με κρυστάλλινα νερά τα οποία, σε συνδυασμό με τη βλάστηση και τις πυκνές συστάδες δέντρων, δημιουργούν μια εσωτερική δροσιά από την οποία το καλοκαίρι, ακόμη και το μεσημέρι, οι ηλιακές ακτίνες δεν κατορθώνουν να περάσουν.

faraggi-vyrou

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Μεθώνης και αποτελείται από τα νησιά Σαπιένζα, Αγία Μαριανή ή Αγία Μαρίνα και Σχίζα. Πρόκειται για αναξιοποίητους παραδείσους που κρύβουν εξωτική βλάστηση στους λόφους τους ενώ αποτελούν καταφύγιο για άγρια πουλιά και ζώα. Περιβάλλονται από καταγάλανα κρυστάλλινα νερά ενώ παράλληλα συνδέονται με λείψανα από πολιτείες κατακτητών και απομεινάρια δράσης πειρατών του παρελθόντος

Διεύθυνση